PD meter overtreft levensduur

Diverse merken flowmeters passeren de revue in ons kallibratielaboratorium in Barendrecht. Zo ontvingen wij afgelopen maand een PD-meter van het merk Smith, ook wel bekend als FMC Smith meter of AO Smith. Deze PD-meter maakt echt indruk als je ernaast gaat staan. Met een doorlaat van 10 inch en een gewicht van 1500 kilogram wordt deze meter gebruikt om nauwkeurig brandstoffen te meten. PD meters staan erom bekend dat ze aan slijtage onderhevig zijn, wat impact heeft op de levensduur van de meter, maar deze PD meter bewijst met zeker 48 jaar het tegendeel! 

Voor(oor)delen van PD meters

Elke meetmethode, en daarmee ook elke flowmeter, heeft zijn voor- en nadelen en toepassingen. Doordat PD meters bewegende delen hebben, zijn ze gevoelig voor slijtage en vervuiling. In de praktijk betekent dit niet dat PD meters per definitie een korte levensduur hebben. Onze collega Ard van der Ploeg heeft onderhoud gevoerd aan een PD meter van het merk Smith. Opvallend is dat de meter ouder dan 48 jaar is, want er is in 1972 een modificatie uitgevoerd en de lagering is vóór die tijd nog  gewijzigd.

Reparatie en onderhoud PD meters

Door een aantal onderdelen te vervangen van deze PD meter, kan deze weer jaren mee. Deze PD-meter, die geïnstalleerd is bij een Belgische raffinaderij, wordt op locatie met een ball prover gekeurd. Ook deze ball prover hebben wij onlangs vernieuwd waardoor het geheel weer een hele lange periode betrouwbaar en nauwkeurig kan meten.

Alles wat u wilt weten over flowmeters

Meer weten over de meetprincipes en toepassingen van verschillende flowmeters? Hier vind je alles over diverse flowmeters van Coriolis meters en ultrasone flowmeters tot aan flowschakelaars, watermeters en flowcomputers. Voor vragen of advies over het gebruik van flowmeters in uw bedrijfsproces kunt u contact met één van onze specialisten opnemen.